Samoléčící schopnost našeho těla
Uzdravování je pro tělo prioritou a dosahuje toho neustálým čištěním
sebe samo od škodlivých odpadních látek. Tyto látky z potravy i z
ovzduší a nesprávně vedeného způsobu života, které jsou pro zdraví
škodlivé, narušují přirozené filtry a vylučovací orgány těla.
Mezi
tyto filtry se řadí hlavně střeva, játra, ledviny, pokožka a lymfatický
systém. Jsou velmi důležitými orgány eliminace. Největší vylučovací
význam má tlusté střevo, kde se shromažďuje odpad potravy. Při přetížení
těchto orgánů nemohou pracovat tak, jak by měly a škodlivé látky
zůstávají v organismu. Krev se však těchto látek musí zbavit a proto
tělo využívá překotných způsobů eliminace, kdy pomáhají i jiné orgány s
vylučováním, jako mohou být plíce, což se může projevit jako kašel,
zánět průdušek nebo zápal plic.
Nemoc se dá vysvětlit často i jako
nepřirozený způsob eliminace toxinů. Ne vždy konzumace nevhodných
potravin okamžitě vyvolá projevy nemoci, ale nepříznivé účinky se s
jistotou v těle kumulují a mohou seprojevit až později.
Nejcennější
vlastností těla je schopnost regenerovat a obnovit funkce orgánů. Tato
přirozená schopnost je vlastní každému organismu. Této schopnosti tělo
může využívat pouze při správných podmínkách, které se mu musí nastolit.
Buňky potřebují dostatečný vnější zdroj energie, aby se udržely v
činnosti, mohou nejen zeslábnout, ale i odumřít nebo změnit svou funkci.
Při buněčné degeneraci naše tělo začne slábnout, dojde k nedostatečné
funkci některých tělesných orgánů a je náchylné k nemocem. Oproti tomu
regenerace a detoxikace odstraní příčinu symptomů, které poté zmizí.
Regenerace je důležitá pro obnovu poškozených buněk a tkání. K té je
důležitá detoxikace, která zbavuje nadbytečných škodlivých látek z
metabolických procesů, čímž umožňuje správné trávení, vstřebávání a
zužitkování živin. Zásadotvorný účinek syrových přirozených potravin
pomáhá regeneraci tkání, neboť působí protizánětlivě a energetická
hodnota přispívá k celkovému zvýšení energie. Příroda nás zaopatřila
bylinami i potravinami, které k regeneraci i posílení imunity tělo
potřebuje. Stačí jíst vhodné potraviny, jíst je zralé, čerstvé a neničit
je nadměrnými vysokými teplotami nebo chemickými látkami. Příroda
pracuje pomaleji, ale systematicky.
Při
projevu nemoci potřebuje tělo čas k odpočinku a to nejen fyzickému, ale
i chemickému. Lze toho dosáhnout především ulehčením v jídle, kdy jsou
nejvhodnější potraviny lehce stravitelné, nezatěžující, bez dráždivých a
chemických látek. Tímto se dopřeje tělu, aby se zbavilo nahromaděných
metabolitů a částečně se vyčistilo. Poskytne úlevu všem orgánům a umožní
snadnější vylučování odpadních látek. Člověk jí především proto, aby
žil, načerpal energii a živiny. Trávení potravy je na energii nejvíce
náročné. Spotřebuje mnohem více energie než mnohé jiné funkce. Proto je
značně nevýhodné trávit těžkou koncentrovanou potravu, nesprávně
sestavenou nebo dokonce takovou, která je pro tělo toxická a plná
kontaminantů.
Jez abys žil, nežij proto abys jedl.